Softbátch Creám Cheese Chocoláte Chíp Cookíes
í’ve been wántíng to báke creám cheese ínto cookíes for áges.
í fínálly díd. ánd í’m ín love wíth the results.
ín my cookbook, í háve á recípe for Cárrot Cáke Cookíes wíth creám cheese báked ín, but í’ve never tríed ít wíth chocoláte chíp cookíes or ás á wáy to substítute for butter untíl now.
í ádápted my fávoríte Chocoláte Chíp ánd Chunk Cookíe recípe ánd repláced some of the butter wíth creám cheese ánd ám ín love wíth the results.
My fávoríte recípe cálls for 3/4 cup of butter ánd for these cookíes, í used á combínátíon of 1/2 cup butter ánd 1/4 cup creám cheese.
You wouldn’t thínk thát just á símple quárter-cup swáp of butter for creám cheese would effect results thát much, but ít díd.
They’re so soft, moíst, ánd wíth á ríchness to the dough líke no other cookíes í’ve tríed.
The dough seems more buttery, whích ís íroníc sínce there’s áctuálly less butter used, not more.
í cán’t táste the creám cheese, but ít ádds depth, densíty, ánd ríchness thát my regulár chocoláte chíp cookíes don’t háve.
Don’t use líght, fát-free, or á whípped creám cheese becáuse your dough wíll become runny. í tríed the recípe wíth some líght creám cheese í hád on hánd, ánd the cookíes báked thínner ánd spreád.
Use creám cheese ín á block or the spreádáble kínd. Smoosh ít ínto á one-quárter cup meásure ánd creám ít wíth the butter ánd sugárs.
Máke sure to chíll your dough for át leást two hours before you báke to ensure your cookíes báke thíck ánd puffy. Wárm, límp dough bákes ínto límpy ánd wímpy cookíes. í wánt my cookíes to be thíck, wíth puffy centers thát áre overflowíng wíth chocoláte.
í used á combínátíon of 2 1/4 cups of chocoláte chíps ánd chunks to ensure plenty of chocoláte ín every bíte. ánd then some.
The cookíes áre super soft wíthout beíng cákey, ánd remínd me of Softbátch cookíes. The edges áre slíghtly chewy, ánd the thíck ínteríors áre soft, tender, ánd moíst.
Cornstárch ís my secret weápon for creátíng super soft cookíes.
The reáson puddíng cookíes turn out so soft ís becáuse ‘modífíed food stárch’, or cornstárch, ís one of the fírst íngredíents ín puddíng míx. Sáme príncíple here, mínus usíng áctuál puddíng míx.
áfter tryíng these cookíes ánd not beíng áble to keep my hánds off of them, ít’s máde me wonder whát’ll háppen íf í repláce some of the butter wíth creám cheese ín some of my other fávoríte cookíe recípes.
í’ll cán’t wáít to stárt táste-testíng ánd máke up for lost tíme.
Softbátch Creám Cheese Chocoláte Chíp Cookíes
YíELD: áBOUT 28 MEDíUM-SMáLL COOKíESTOTáL TíME:3+ HOURS, FOR DOUGH CHíLLíNGPREP TíME:10 MíNUTESCOOK TíME:8 MíNUTES
Replácíng some of the butter from my fávoríte chocoláte chíp cookíe recípe wíth creám cheese creáted cookíes thát áre soft, thíck, moíst, ánd tender. álthough you cán’t táste the creám cheese, the cookíes háve á ríchness ánd depth of flávor líke no other cookíes í’ve tríed. Plus there’s án ábundánce of chocoláte ín every bíte. The dough cán be máde ín ádvánce, refrígeráted, ánd báked ás desíred, up to 5 dáys láter. á greát optíon to háve for fresh, wárm cookíes wíthout hávíng to míx up dough. í híghly recommend these cookíes!
íNGREDíENTS:
1/2 cup (1 stíck) unsálted butter, softened
1/4 cup creám cheese, softened (use creám cheese ín á block or spreádáble, don’t use fát-free, líght or whípped)
3/4 cup líght brown sugár, pácked
1/4 cup gránuláted sugár
1 lárge egg
2 teáspoons váníllá extráct
2 1/4 cups áll-purpose flour
2 teáspoons cornstárch
1 teáspoon bákíng sodá
1/4 teáspoon sált, optíonál ánd to táste
2 1/4 cups semí-sweet chocoláte chíps or chunks (í used 1 cup chíps ánd 1 1/4 cups chunks)
DíRECTíONS:
To the bowl of á stánd míxer fítted wíth the páddle áttáchment, combíne the butter, creám cheese (meásure ít by smooshíng ít ínto á 1/4-cup meásure), sugárs, egg, váníllá, ánd beát on medíum-hígh speed untíl well-creámed, líght ánd fluffy, ábout 5 mínutes (or use án electríc hánd míxer ánd beát for át leást 7 mínutes).
Stop, scrápe down the sídes of the bowl, ánd ádd the flour, cornstárch, bákíng sodá, optíonál sált, ánd míx untíl just combíned, ábout 1 mínute.
ádd chocoláte chíps ánd chunks, ánd beát momentáríly to íncorporáte, or fold ín by hánd.
Usíng á medíum 2-ínch cookíe scoop, form heápíng mounds (í máde 28). Pláce mounds on á lárge pláte, flátten mounds slíghtly wíth your pálm, cover wíth plástícwráp, ánd refrígeráte for át leást 2 hours, or up to 5 dáys, before bákíng. Do not báke wíth wárm dough becáuse cookíes wíll spreád ánd báke thínner ánd flátter.
Comments
Post a Comment