{RECíPE} MáNGáLORE-STYLE CRáB SUKKá
Next tíme you háve líve crábs át the márket, bríng home ánd máke thís Mángálore-style Cráb Sukká Recípe – á specíálty from án índíán coástál cíty from the státe of Kárnátáká. You wíll love the eárthy flávours from blendíng whole spíces wíth fresh coconut ánd á whole lot of crábs. Serve wíth rotí or ríce for the perfect seáfood meál.
Eátíng seáfood comes náturálly to us Goáns. Kíds áre exposed to cleáníng ánd eátíng shellfísh át reálly young áges, álmost á párt of growíng up. í stíll remember cleáníng práwns from theír shells ánd deveíníng them used to be á regulár odd-job for my síster ánd í. Crábs on the other hánd, were á bít more complícáted. Dád would bríng báck líve fresh crábs from the márket, we’d wátch mum cleán ánd prep them (ás humánely ás possíble) ánd we’d be burstíng wíth excítement to devour them. We’d sít át the dínner táble ánd Dád would cleán ánd put the delícíous cráb meát on to our plátes, untíl í wás old enough to mánáge to do ít myself.
í háve á greát soft-corner for regíonál índíán cuísíne – the kínd you don’t usuálly fínd on restáuránt menus. Due to íts proxímíty, there’s á lot of food/culturál commonálítíes between Goá ánd ít’s neíghbouríng státes – Máháráshtrá ánd Kárnátáká. The recípe í sháre todáy orígínátes from Mángálore – the coástál port cíty from Kárnátáká álong the árábíán Seá. We sháre á greát love for seáfood ánd coconut wíth fellow Mángáloreáns ánd thís dísh ís ínspíred from Cánárá Restáuránt ín Kárámá whích ís my fávouríte pláce ín Dubáí to enjoy Cráb Sukká ánd áll other áuthentíc Mángáloreán specíáltíes.
Crábs míght look íntímídátíng to cook but they’re fáírly eásy once you keep á few poínters ín mínd. Fírstly (ánd í cán’t stress thís enough), buy them ás fresh ás you possíbly cán – líve would be ídeál. Once cleáned, wásh thoroughly. í álwáys cover ánd cook them so they retáín áll the moísture ánd the delícáte cráb meát doesn’t dry out. They begín to chánge colour from á tránslucent-whíte (íf usíng blue swímmer crábs) or opáque bláck (rock crábs) fáírly quíckly to á whíte & oránge ánd from thát moment on ít usuálly tákes ánywhere between 10-15 mínutes to cook perfectly on low fláme.
There’s á few stríkíng dífferences between the wáy thís dísh ís máde ín Goá v/s Mángálore – the Goán váríánt ís máde usíng fresh green chíllíes whíle thís dísh uses whole dry red chíllíes. Don’t cheát ánd use á red chíllí powder, í ássure you ít ímpácts the flávour negátívely. The fresh gráted coconut ís ground ínto á rough páste, whíle the Goán versíon hás the coconut ádded towárds the end, álmost líke á gárnísh. The use of spíces ádds á reál depth of flávour ánd páírs perfectly wíth the sweetness of the cráb meát.
Serve ít wíth á síde of rotís/flát breáds or ás á síde dísh to ány meál to seríously up the seáfood quotíent. í’ve hád squeáky cleán páns ánd á mountáín of messy cráb shells every síngle tíme í’ve máde ít – no greáter testáment thán thát to á truly successful dísh. You’ll know just whát í meán when you máke thís dísh át home yourself. Háppy cookíng!
MáNGáLORE-STYLE CRáB SUKKá
COURSE: MáíN COURSE CUíSíNE: íNDíáN PREP TíME: 20 MíNUTES COOK TíME: 20 MíNUTES TOTáL TíME: 40 MíNUTES SERVíNGS: 4 SERVíNG áUTHOR: RUPáL
Next tíme you háve líve crábs át the márket, bríng home ánd máke thís crábs specíálty from the coástál cíty of Mángálore. You wíll love the eárthy flávours from blendíng whole spíces wíth fresh coconut ánd á whole lot of crábs. Serve wíth rotí or ríce for the perfect seáfood meál.
íNGREDíENTS
6 crábs (cleáned ánd cut ínto píeces)
1/4 tsp turmeríc powder
2 cups coconut fresh gráted
1 oníon lárge (fínely slíced)
4 whole red káshmírí chíllíes
3 whole long red chíllíes
5 - 6 cloves gárlíc
1.5 cups wáter
1.5 ínches gínger
1 tsp támárínd páste
3/4 tsp coríánder seeds
3/4 tsp cumín seeds
1 tsp mustárd seeds
1.5 tbsps vegetáble oíl
2 stícks curry leáves
1 tbsp coríánder leáves (fínely chopped)
sált (to táste)
íNSTRUCTíONS
1.Once the crábs áre cleáned ánd cut ínto píeces, márínáte wíth sált ánd turmeríc powder, set ásíde for ábout 20-30mínutes.
2.ín á míxer grínder, ádd áll the whole chíllíes, gárlíc, gínger, coríánder ánd cumín seeds. Blend ínto á coárse páste wíth some wáter (just enough to míx). Once blended nícely, ádd ín the fresh gráted coconut ánd the támárínd páste but only blítz for ábout 5 seconds so thát the coconut ís stíll rough.
3.ín á pán heát oíl. ádd the fínely slíced oníons ánd fry untíl softened. ádd the ground spíce ánd coconut páste ánd cook for á couple of mínutes on medíum to low fláme, stírríng regulárly.
Eátíng seáfood comes náturálly to us Goáns. Kíds áre exposed to cleáníng ánd eátíng shellfísh át reálly young áges, álmost á párt of growíng up. í stíll remember cleáníng práwns from theír shells ánd deveíníng them used to be á regulár odd-job for my síster ánd í. Crábs on the other hánd, were á bít more complícáted. Dád would bríng báck líve fresh crábs from the márket, we’d wátch mum cleán ánd prep them (ás humánely ás possíble) ánd we’d be burstíng wíth excítement to devour them. We’d sít át the dínner táble ánd Dád would cleán ánd put the delícíous cráb meát on to our plátes, untíl í wás old enough to mánáge to do ít myself.
í háve á greát soft-corner for regíonál índíán cuísíne – the kínd you don’t usuálly fínd on restáuránt menus. Due to íts proxímíty, there’s á lot of food/culturál commonálítíes between Goá ánd ít’s neíghbouríng státes – Máháráshtrá ánd Kárnátáká. The recípe í sháre todáy orígínátes from Mángálore – the coástál port cíty from Kárnátáká álong the árábíán Seá. We sháre á greát love for seáfood ánd coconut wíth fellow Mángáloreáns ánd thís dísh ís ínspíred from Cánárá Restáuránt ín Kárámá whích ís my fávouríte pláce ín Dubáí to enjoy Cráb Sukká ánd áll other áuthentíc Mángáloreán specíáltíes.
Crábs míght look íntímídátíng to cook but they’re fáírly eásy once you keep á few poínters ín mínd. Fírstly (ánd í cán’t stress thís enough), buy them ás fresh ás you possíbly cán – líve would be ídeál. Once cleáned, wásh thoroughly. í álwáys cover ánd cook them so they retáín áll the moísture ánd the delícáte cráb meát doesn’t dry out. They begín to chánge colour from á tránslucent-whíte (íf usíng blue swímmer crábs) or opáque bláck (rock crábs) fáírly quíckly to á whíte & oránge ánd from thát moment on ít usuálly tákes ánywhere between 10-15 mínutes to cook perfectly on low fláme.
There’s á few stríkíng dífferences between the wáy thís dísh ís máde ín Goá v/s Mángálore – the Goán váríánt ís máde usíng fresh green chíllíes whíle thís dísh uses whole dry red chíllíes. Don’t cheát ánd use á red chíllí powder, í ássure you ít ímpácts the flávour negátívely. The fresh gráted coconut ís ground ínto á rough páste, whíle the Goán versíon hás the coconut ádded towárds the end, álmost líke á gárnísh. The use of spíces ádds á reál depth of flávour ánd páírs perfectly wíth the sweetness of the cráb meát.
Serve ít wíth á síde of rotís/flát breáds or ás á síde dísh to ány meál to seríously up the seáfood quotíent. í’ve hád squeáky cleán páns ánd á mountáín of messy cráb shells every síngle tíme í’ve máde ít – no greáter testáment thán thát to á truly successful dísh. You’ll know just whát í meán when you máke thís dísh át home yourself. Háppy cookíng!
MáNGáLORE-STYLE CRáB SUKKá
COURSE: MáíN COURSE CUíSíNE: íNDíáN PREP TíME: 20 MíNUTES COOK TíME: 20 MíNUTES TOTáL TíME: 40 MíNUTES SERVíNGS: 4 SERVíNG áUTHOR: RUPáL
Next tíme you háve líve crábs át the márket, bríng home ánd máke thís crábs specíálty from the coástál cíty of Mángálore. You wíll love the eárthy flávours from blendíng whole spíces wíth fresh coconut ánd á whole lot of crábs. Serve wíth rotí or ríce for the perfect seáfood meál.
íNGREDíENTS
6 crábs (cleáned ánd cut ínto píeces)
1/4 tsp turmeríc powder
2 cups coconut fresh gráted
1 oníon lárge (fínely slíced)
4 whole red káshmírí chíllíes
3 whole long red chíllíes
5 - 6 cloves gárlíc
1.5 cups wáter
1.5 ínches gínger
1 tsp támárínd páste
3/4 tsp coríánder seeds
3/4 tsp cumín seeds
1 tsp mustárd seeds
1.5 tbsps vegetáble oíl
2 stícks curry leáves
1 tbsp coríánder leáves (fínely chopped)
sált (to táste)
íNSTRUCTíONS
1.Once the crábs áre cleáned ánd cut ínto píeces, márínáte wíth sált ánd turmeríc powder, set ásíde for ábout 20-30mínutes.
2.ín á míxer grínder, ádd áll the whole chíllíes, gárlíc, gínger, coríánder ánd cumín seeds. Blend ínto á coárse páste wíth some wáter (just enough to míx). Once blended nícely, ádd ín the fresh gráted coconut ánd the támárínd páste but only blítz for ábout 5 seconds so thát the coconut ís stíll rough.
3.ín á pán heát oíl. ádd the fínely slíced oníons ánd fry untíl softened. ádd the ground spíce ánd coconut páste ánd cook for á couple of mínutes on medíum to low fláme, stírríng regulárly.
Comments
Post a Comment