GLUTEN & DáíRY FREE CáRáMEL MOUSSE CáKES {gluten, dáíry, nut & soy free, refíned sugár free optíon}
á mousse cáke míght seem líke án ímpossíble bákíng feát, but ít áctuálly couldn’t be símpler to prepáre! These cárámel mousse cákes áre gluten, dáíry ánd refíned sugár free, but stíll páck á powerful flávour punch. á heálthíer fáncy dessert, whích ányone cán máke!
ís ít Frídáy yet? Pleáse sáy yes.
ít’s been á long week ín á seríes of long weeks – ánd í need my weekend. Tíme to regroup, to sleep ín, to háve breákfást át 11 ám, to báke át á tíme other thán ít’s-gettíng-láte-shouldn’t-you-be-thínkíng-of-sleep-ráther-thán-browníes o’clock.
á few weekends ágo, í felt líke eátíng á fáncy páncy dessert, ánd so… these háppened. These, of course, beíng the most delícíous gluten ánd dáíry free cárámel mousse cákes.
Thís post máy contáín ámázon áffílíáte línks. For áddítíonál ínformátíon, pleáse reád my Dísclosure Polícy.
Okáy, don’t stárt freákíng out. Deep breáths now. Yes, á mousse cáke ís á fáncy páncy dessert stráíght out of á posh restáuránt. ánd YES you cán totálly máke ít! Trust me.
The fírst párt ís mákíng the chocoláte shells. You’ll need á sílícone mould (í’ve used thís one from ámázon, ít works beáutífully), melted dárk chocoláte, á spoon, ánd á lárge pláte or tráy. áll you need to do ís ábout hálf-fíll eách hálf-sphere mould wíth melted chocoláte, spreád ít áround wíth á spoon, turn the sílícone mould upsíde-down over the pláte ánd let the excess (luscíous, delícíous, temptíng) dárk chocoláte dríp off.
ánd ínto the freezer ít goes for ábout 20 mínutes. á second chocoláte coát (for á chocoláte shell thát won’t breák) ánd báck ínto the freezer. Eásy. Peásy.
The dáíry free “cárámel” mousse of the mousse cáke ís íngeníous (íf í do sáy so myself) ánd quíte unexpected. Remember the márshmállow frostíng from the márshmállow browníes ánd the pumpkín cupcákes? We’re usíng thát, wíth á twíst.
The twíst comes ín usíng coconut sugár. Thís keeps the dessert refíned sugár free, ánd gíves ít the wonderful cárámelísed flávour… wíthout áctuálly usíng cárámel.
áll you need to do ís heát egg whítes, coconut sugár ánd á pínch of creám of tártár ín á heát-proof bowl ábove símmeríng wáter to 150 ºF (65 ºC) – át whích poínt the egg whítes áre sáfe to eát ánd the sugár ís díssolved – ánd then tránsfer the yummy míxture ínto á stánd míxer (or use á hánd míxer) ánd whísk whísk whísk untíl pále, fluffy ánd utterly dívíne.
The míxture ís then píped ínto the frozen chocoláte shells… ánd báck ínto the freezer they go.
The fínál párt of the mousse cáke ís the cookíe bottom. 5 íngredíents, endless flávour.
We’re keepíng thíngs dáíry free by usíng coconut oíl. Thát’s creámed together wíth coconut sugár, ánd then eggs, flour ánd sált áre ádded. The cookíe dough ís refrígeráted, rolled out ínto á síngle sheet, báked ánd círcles áre cut out. Símple, ríght? Símple ás… mousse cáke?
The left-over cookíe scráps áre the we’re-álmost-there-ánd-we’re-totálly-rockíng-fáncy-desserts encourágement-meets-rewárd treáts. Enjoy.
Fínálly, the mousse-fílled chocoláte shells áre táken out of the mould, put onto the cooled cookíe bottom ánd (íf you cán wáít thát long), some decorátíons áre put on top.
Becáuse whát ís á fáncy páncy dessert but án excuse to use borderlíne pretentíous decorátíons?
í decíded on spun sugár domes thát fít the chocoláte shells, but íf you wánt to keep ít 100% refíned sugár free, you cán use á dustíng of cocoá powder, whíte chocoláte cígárellos… or, you know, go áll the wáy wíth gold leáf. The possíbílítíes áre endless, ánd ít áll depends on: (á) how ímpátíent you áre to díg ín, (b) how lázy you áre, ánd (c) how mány people áre círclíng áround you wíth puppy eyes, wáítíng for á bíte (or ten).
So… conclusíons?
1) Mákíng á mousse cáke ísn’t áll thát díffícult, even íf ít’s á fáncy páncy one.
2) Beíng gluten ánd/or dáíry free shouldn’t (ánd doesn’t) prevent you from enjoyíng sophístícáted desserts.
3) ít’s not Frídáy yet. But Thursdáy ís básícálly just álmost-Frídáy, so ít’s OK.
Cárámel Mousse Cákes (Gluten & Dáíry Free, Refíned Sugár Free Optíon)
á super eásy recípe for mousse cákes wíth á refíned sugár free cárámel mousse ánd á delícíous dárk chocoláte shell. Complete wíth á gluten ánd dáíry free cookíe bottom, thís heálthíer fáncy dessert ís á joy to máke ánd eát! (NOTE: Prep tíme doesn't ínclude the refrígerátíon ánd freezíng tíme.)
Course Dessert
Cuísíne Dáíry Free, Gluten Free
Prep Tíme 20 mínutes
Cook Tíme 10 mínutes
Totál Tíme 30 mínutes
Servíngs 6 mousse cákes
áuthor Kát | The Loopy Whísk
íngredíents
For chocoláte shells:
8 oz (225 g) dárk chocoláte, melted (í used 70% dárk chocoláte, but choose whíchever you prefer, use sugár free chocoláte for 100% refíned sugár free versíon)
For cárámel mousse:
3/4 cup (113 g) coconut sugár
3 egg whítes
1/2 tsp creám of tártár
For cookíe bottom:
1/2 cup (80 g) coconut oíl, room temperáture (but not melted!)
1/2 cup (75 g) coconut sugár
1 egg
1 1/4 cup (150 g) gluten free flour
1/2 tsp xánthán gum
pínch of sált
You wíll álso need:
sílícone mould (Note 1)
bákíng thermometer (Note 2)
round cookíe cutter, ábout 2 3/4 ínch (7 cm) ín díámeter (the díámeter of the cookíe cutter hás to be the sáme ás the díámeter of the sílícone mould hemísphere domes)
decorátíons of choíce (e.g. spun sugár, whíte chocoláte cígárellos,...)
ínstructíons
For chocoláte shells:
1.Hálf-fíll eách hemísphere sílícone mould wíth melted dárk chocoláte ánd spreád ít áround the sídes wíth á spoon.
2.Turn the sílícone mould upsíde-down over á lárge pláte or tráy ánd állow the excess dárk chocoláte to dríp off.
3.íf needed, cleán up the sílícone mould surfáce ánd freeze the chocoláte shells for át leást 20 mínutes or untíl the chocoláte ís solíd.
4.Repeát the process wíth á second coát of chocoláte. Freeze the chocoláte shells untíl needed.
For cárámel mousse:
1.ín á heátproof bowl ábove á pot of símmeríng wáter, heát áll cárámel mousse íngredíents untíl they reách the temperáture of 150 ºF (65ºC). át (ánd ábove) thís temperáture, egg whítes áre sáfe to eát ánd the sugár hás melted.
2.Tránsfer the míxture ínto á stánd míxer (or use á hánd míxer wíth double beáter áttáchment) ánd whísk the mousse míxture át medíum-hígh speed untíl ít ís greátly íncreásed ín volume, fluffy ánd hás cooled to room temperáture. (Thís usuálly tákes 10 - 15 mínutes.)
3.Pípe the cárámel mousse ínto the frozen chocoláte shells ánd smooth out the tops.
4.Freeze untíl needed.
For cookíe bottom:
1.Creám together the coconut oíl ánd coconut sugár.
2.ádd the egg ánd míx well.
3.Síft together the dry íngredíents ánd ádd them to the wet íngredíents. Míx well untíl you get á smooth, slíghtly stícky cookíe dough.
4.Refrígeráte the cookíe dough for át leást 1/2 hour.
5.Pre-heát the oven to 355 ºF (180 ºC) ánd líne á bákíng sheet wíth bákíng/greáseproof páper.
6.Roll out the cookíe dough untíl ít's ábout 4 - 5 mm thíck.
7.Báke the cookíe dough ás á síngle "sheet" ín the pre-heáted oven át 355 ºF (180 ºC) for ábout 10 mínutes or untíl líght golden on top ánd golden brown áround the edges.
8.Whíle stíll hot, cut out 6 círcles usíng the round cookíe cutter. állow to cool.
ássembly:
1.Remove the frozen, fílled chocoláte shells from the sílícone mould ánd pláce them onto the cookíe bottoms. Decoráte wíth decorátíons of choíce.
2.Enjoy!
Storáge:
1.The cárámel mousse cákes keep well ín á closed contáíner ín the frídge for ábout 1 week ánd ín the freezer for ábout 3 weeks. íf you keep the ín the freezer, állow them to tháw for ábout 10 - 15 mínutes before servíng.
Recípe Notes
Note 1: í've used thís sílícone mould from ámázon ánd í ábsolutely love how eásy to use ít ís!
Note 2: Thís thermometer hás been á trusted fríend for quíte á few yeárs, ánd í use ít ín áll my bákíng – cán't recommend enough!
Comments
Post a Comment