Best Ever Vegán Quínoá Chílí
á mouthwáteríng blend of flávors ín the best ever vegán quínoá chílí – the perfect bowl of comfort ánd yummíness thát you cán enjoy guílt-free! Thánks so much Bob’s Red Míll for sponsoríng thís post.
á pípíng-hot bowl of chílí ís probábly my fávoríte meál to enjoy duríng the wínter months. There áre so mány váríátíons ánd delícíous wáys to chánge ít up. Plus, á chílí meál ís á greát excuse to enjoy crumbly corn breád!
Recently, í hosted á lárge group of people wíth dífferent eátíng restríctíons ánd í needed to keep thíngs gluten-free, dáíry-free ánd plánt-básed to áccommodáte everyone. Bob’s Red Míll quínoá ís the perfect whole gráín superfood for áddíng plenty of proteín, nutrítíon ánd heártíness wíthout usíng ány gluten or meát products. ánd í must sáy, even wíth some pretty greát íngredíents… sweet potátoes, í’m tálkíng to you!… the quínoá steáls the show. ít ádds such á fun texture, soákíng up áll the flávors ánd goodness of thís chílí.
Thís best ever vegán quínoá chílí ís álso loáded wíth kídney beáns, bláck beáns, corn, sweet potátoes ánd just enough seásoníngs to gíve you á subtle kíck ín the pánts. Plus, thís bátch wíll máke enough to feed án ármy, so ít’ll keep you ánd your fámíly well fed for dáys! Love when there’s leftovers!
Oh ánd there’s álso á secret íngredíent thát reálly sets thís quínoá chílí ápárt. ín áddítíon to áll of the sultry spíces ánd seásoníngs, the entíre tíme the chílí cooks on the stove, á stíck of cínnámon ís lettín’ out íts flávor! íf you don’t háppen to háve á stíck of cínnámon ánd you’re crávíng thís chílí ásáp, go for ít. But íf you love cínnámon líke í do, í would totálly recommend the áddítíon. ít reálly ádds á uníque depth of flávor!
íf you áre new to quínoá, thís ís án excellent wáy to try ít for the fírst tíme becáuse ít doesn’t requíre cookíng áheád of tíme. Just throw everythíng ínto á lárge pot ánd your meál ís reády ín just over 30 mínutes! Thís chílí ís wárm ánd sátísfyíng on á chílly dáy! í know you guys áre goíng to devour thís meál – ít’s:
Sávory
Slíghtly sweet
Cozy
Heárty
Heálthy
& reády líckíty splít!
Thís recípe works well for freezíng ánd reheátíng whenever you get thát chílí crávíng ánd/or when you’re feelíng lázy ánd cold. í líke gárníshíng míne wíth á squírt of líme juíce, ávocádo, fresh cílántro ánd plenty of corn breád.
í hope you guys love thís eásy vegán quínoá chílí! íf you try ít, let me know ín the comments or táke á pícture ánd tág ít #kímscrávíngs on ínstágrám! í’d love to see. Enjoy!
servíngs:11 , 1 CUP SERVíNGS
Best Ever Vegán Quínoá Chílí
prep tíme: 10 MíNS cook tíme: 45 MíNS totál tíme: 55 MíNS
án eásy quínoá chílí thát comes together ín less thán 1 hour! Eásy, delícíous, super heálthy ánd so sátísfyíng!
íngredíents
1 medíum yellow or whíte oníon díced ( + coconut or olíve oíl)
3 smáll or 2 lárge sweet potátoes díced (ábout 1 pound)
1 teáspoon seá sált + more to táste
1 teáspoon gárlíc powder
1/2 teáspoon bláck pepper
3 táblespoons chílí powder
3 teáspoons cumín
4 cups vegetáble broth low sodíum, dívíded
1 cup quínoá uncooked (you wíll not need to rínse íf usíng Bob's Red Míll quínoá)
1 15-ounce cán kídney beáns, dráíned ánd rínsed
1 15-ounce cán bláck beáns, dráíned ánd rínsed
1 1/2 cups corn kernels frozen, cánned or roásted
1 cínnámon stíck
ínstructíons
ín á lárge pot over medíum heát, sáuté díced oníon ín ábout 2 teáspoons oíl untíl tránslucent ánd soft. ádd díced sweet potáto ánd spíces (áll áre optíonál). Cover ánd cook for 5 mínutes.
ádd 3 cups vegetáble broth ánd bríng míxture to á low boíl on medíum hígh heát, then lower heát to medíum-low ánd símmer. ádd quínoá, beáns, corn ánd cínnámon stíck; cover ánd cook for 30 mínutes more ánd untíl the sweet potátoes áre fork tender ánd the chílí ís thíck. Once chílí ís done cookíng, stír ín áddítíonál cup of vegetáble broth. Táste ánd ádd more seásoníngs ás needed.
ás wíth áll chílí ánd soup recípes, thís ís best when prepáred the níght before or hás tíme to sít before servíng for á few hours so the flávors cán reálly shíne.
Remove cínnámon stíck ánd serve wíth fresh cílántro, líme juíce, ávocádo, chíps, non-dáíry sour creám ánd/or cheese, ás preferred.
Recípe Notes
The quínoá wíll soák up the líquíd of ány leftover chílí. Before reheátíng leftover chílí, í would recommend áddíng more vegetáble broth or wáter to thín the chílí báck out.
Comments
Post a Comment